Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

Djetinjstvo i zavičaj mjesta su kojima se

čovjek identificira...

Click on the slide!

Inicijative

SPOMENIK NA TARAČIN DOLU Želeći njegovati spomen na  naše župljane - žrtve ratova u prošlom stoljeću, već nekoliko godina ”živi” ideja o zajedničkom spomeniku koji bi se izgradio uz zid crkvenog dvorišta. Bilo bi to lijevo od…

Click on the slide!

Na Vijencu

SPOMEN OBILJEŽJE Upravni odbor Udruženja boraca 126. brigade Ilijaš nedavno je  donio Odluku o pokretanju inicijative za izgradnju spomen obilježja i memorijalnog centra na platou Vijenca. Čemerska planina je bila i ostala simbol herojstva i odbrane općina Ilijaš,…

Click on the slide!

Vijesti

Jeste li znali za Dubrovnik u Bosni? U općini Ilijaš, nadomak Sarajeva, Dubrovčani su osnovali svoju koloniju Dubrovnik. Po dubrovačkom kroničaru Jakovu Lukareviću osnovali su ga dubrovčani kojima je Kulin ban dao na eksploataciju srednjobosanske rudnike. Fra Ivan Frano Jukić je prvi među historičarima, utvrdio je…

Click on the slide!

O našem Dubrovniku

Prije nekoliko tjedana Perica Mijatović primio je priznanje općine Ilijaš za svoj angažman, a posebno oko zauzimanja za zaštitu Starog Grada Dubrovnika i stećaka u Kopošićima. Mi, koji poznajemo Pericu, znamo da on na njihovoj zaštiti radi godinama.

Click on the slide!

Naučni rad

ORONIMI ILIJAŠA I OKOLICE Sarajevska općina Ilijaš, tipičnog bosanskog, ravničarsko-brežuljkastog i brdsko planinskog terena, prostire se na površini od preko 300 kilometara kvadratnih na nadmorskoj visini od oko 500 do 1200 metara. Polovina općinskog zemljišta (16.249 hektara) je pod šumom.

Click on the slide!

Analize

RADOJEVIĆI-MIRKOVIĆI VLASTEOSKA SREDNJOVJEKOVNA BOSANSKA PORODICA Nizu ranijih radova o vlasteli srednjovjekovne Bosne, Srđan Rudić je pridodao i analizu do sada nedovoljno obrađene porodice koja je svoje posjede imala na području Gornje Bosne, u blizini grada Dubrovnika kod Ilijaša. Pripadnici roda…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Izbori u Ilijašu
Autor Administrator   

REZULTATI PREMA OČEKIVANJU

Stranka demokratske akcije na lokalnim izborima 2016. u Ilijašu dobila je najviše povjerenje građana, a nakon toga slijedi Socijaldemokratska partija.
Za načelnika općine Ilijaš izabran je Akif Fazlić iz koalicije SDA-SBB sa ovojenih 6.309 glasova (64,58%), dok je njegov protukandidat kojeg su podržale tri stranke (SDP, Demokratska frona i BPS), Enes Durak, imao 3.461 glas (35,42%).
Izlaznost na ovogodišnje izbore na našoj općini bila je 53%.

Glasanje u Ljubini:

Više...
 
Inicijative
Autor Administrator   

SPOMENIK NA TARAČIN DOLU

Želeći njegovati spomen na  naše župljane - žrtve ratova u prošlom stoljeću, već nekoliko godina ”živi” ideja o zajedničkom spomeniku koji bi se izgradio uz zid crkvenog dvorišta. Bilo bi to lijevo od kapije na platou iznad korita od vodovoda. Prvotno je njegova izgradnja bila planirana kraj spomen crkve, ali crkvene vlasti ne dozvoljavaju više izgradnju spomenika u crkvenim dvorištima. U nekim drugim mjestima bilo je zloupotrebe ovih dozvola, pa su u Nadbiskupiji odlučili tome stati u kraj.

Naime, urađen je jedan popis naših župljana-žrtava ratova u prošlom stoljeću, za potrebe Nadbiskupije, koja je trebala da sačini cjelovit popis svih žrtava katolika i objavi u prigodnoj knjizi... Taj popis, koji smo uradili, iako, nažalost sadrži preko 120 imena, vjerojatno nije potpun?

Kako upotpuniti spisak?

Kako neko od naših i Vaših predaka ne bi bio zaboravljen,  na našu mail adresu (na dnu stranice kliknite na ”Kontakt”), možete nam javiti osnovne podatke o Vašim precima koji su stradali u proteklim ratovima (I sv. rat, II sv. rat, posljednji rat). Podatci bi trebali sadržavati: (prezime, ime oca, ime/nadimak, mjesto i godina rođenja, mjesto i godina stradavanja/nestanka...). Mi bismo te podatke proslijedili Odboru koji na ovome radi, koji bi te podatke upoređivao i kompletirao. Namjera nam je da budu potpuno tačni ili što precizniji... Nebitno je ko je bio u kojoj vojsci ili je CŽR.
Ideja je da nekakav jednostavan spomenik ozida Mladen Kajić od preostalog i već obrađenog kamena iz porušenih zidova stare crkve. Već je izdvojen za tu namjenu. Naravno, sva imena sa ovim osnovnim podatcima planiraju se ispisati na jednu granitnu ploču i ugraditi je na kameni zid spomenika, koji će na sebi imati križ.

Financiranje

Novaca za to Odbor nema, nego samo dobru volju?  Po prvotnom predračunu sve bi to koštalo cca 4.000,00 KM. Odbor je mišljenja da je Mladen Kajić najpogodniji da to uradi, jer već radi trotoare i fasadu, pa da ujedno koristi vrijeme, radnu snagu i materijal. Imate li volje, želje i mogućnosti da pomognete izgradnju spomenika? Svaki, pa i najmanji prilog je dobrodošao. Priloge bi trebalo uplaćivati župniku sa naznakom: ”Za spomenik na Taračin Dolu”.

Vaša javljanja sa osnovnim podatcima  o Vašoj rodbini očekujemo do blagdana Svih svetih. Naravno, možete nam se javiti i drugim povodom; ukoliko neko ime, očevo ime ili godina rođenja je pogrešno upisana u našoj rubrici "Naše žrtve". I Odboru i svima nama je stalo da informacije bude tačne, ali i da sve naše žrtve ne budu zaboravljene.

 
Na Taračin Dolu
Autor Iljko Barić   

RADOVI OKO SPOMEN CRKVE

Danas, 15.septembra 2016. godine otpočele su pripreme za ugradnju fasade na Spomen-crkvi sv. Ilije proroka na Taračin Dolu. Pojavio se donator za taj pothvat, a to je naš zemljak i župljanin Zdenko (Šime) Babić sa Granice sa suprugom Almirom. On već dulje vrijeme radi i živi u Njemačkoj i često posjećuje rodni kraj. Za nedavnoga posjeta je obećao ovu donaciju.
Naime, pristao je da finacira izgradnju trotoara oko crkve i ugradnju fasade od kamenih obloga što, po predračunu, iznosi 25.000,00 KM. Dio novca je već uplatio i u stalnom je kontaktu sa izvođačem radova (Mladen Kajić sa svojom ekipom), kao i našim župnikom.
Već je mašinom očišćen teren iza crkve i premješteno kamenje iz zida bivše srušene crkve, koje planiramo iskoristiti u druge svrhe. Nabavljen je i dovežen materijal za trotoar, za skelu, poručene su obloge i drugi materijal za fasadu....

Radovi se nastavljaju...

Prijavili su se i donatori za druge radove na dovršenju opremanja ove Spomen-crkve i to: Jerko Matić za financiranje ugradnje elektro instalacija, Jozo Joško Jozić za krečenje i unutarnje "oslikavanje" crkve, kada bude omalterisana... Valjda će se i za malterisanje pojaviti neki donator, te nabavku zvona...
Nadamo se da nećemo dugo čekati i da će se sa našega Taračin Dola čuti ponovo crkveno zvono koje je utihnulo prije gotovo četvrt stoljeća?

Hvala svima koji su do sada na bilo koji način pomogli i koji će dalje pomagati na obnovi-izgradnji ove Spomen-crkve koja je središnji simbol našega višestoljetnog bitisanja na ovim prostorima...

Ukoliko ste u prilici na bilo koji način pomoći na obnovi-izgradnji Spomen crkve na Taračin Dolu Vaš prilog možete poslati našem župniku Ivi Jezidžiću,  a možete ga kontaktirati putem telefona ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 
Izbori u Ilijašu
Autor Administrator   

STARI  - "NOVI" NAČELNIK

Nezavisni kandidat za načelnika općine Ilijaš Enes Durak i njegov protukandidat Akif Fazlić (SDA) jedini su kandidati za načelnika u ovoj općini. Na ruku Akifa Fazlića zasigurno će ići skoro osam godina načelnikovanja i činjenica da je, prije nego što je postao načelnik, vodio finansije ove općine. Sa druge strane, Durak ima ratne zasluge zbog čega ga Ilijašani cijene, te podršku ostalih stranaka koje nisu ponudile svog kandidata za načelnika u ovoj općini.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Anketa

Treba li Taračin Dolu crkva ili neko obilježje?
 

Taracin Do na Facebook

Tko je uključen:

Trenutno aktivnih Gostiju: 23 

www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom