Warning: include(/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/libraries/joomla/language/dir.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 9

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/libraries/joomla/language/dir.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 9

Warning: include(/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/cache/mod_stats/title.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 12

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/cache/mod_stats/title.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 12

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Uspomene sa Taračin Dola (3)

Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

Taračin Do u srcu, okolica u venama!

Dobro došli na našu stranicu!

Uspomene sa Taračin Dola (3)
Autor Zdravo Stanišić   
Subota, 06 Ožujak 2010 08:25

KURSADŽIJE

Planirao ja da zaradim malo više para na Taračin Dolu pa da nastavim studije za profesora. Predložim direktoru, Marku Čobeljiću, da organizujemo vanredne ispita za odrasle, znate ono za dan položiš jedan ili više razreda osnovne škole. Već sam imao  iskustva oko polaganja vanrednih ispita dok sam radio u Okruglici. Naime, dok sam radio u Okruglici, jedan dan sam radio i u Pržićima u Osnovnoj školi “Alojz Mirčić” (partizan iz sela Tisovaca) koja je bila moja matična škola.  Za vrijeme vanrednih ispita u Pržićima  desilo se i ovo. 

TRAGEDIJA

Jesen 1969. godine. Osnovna škola “Alojz Mirčić” Pržići. Ja, mladi nastavnik matematike i fizike. Salih Redžepagić direktor. Teku vanredni ispiti od petog do osmog razreda. Kandidati stigli iz okolnih sela. Huso, iz sela Ravne, polaže srpskohrvatski ili hrvatskosrpski, kako se već tada taj predmet zvao. Predsjednik komisije nastavnik Ifet, koji je bio malo strožiji. Jedan član Momir Stjepanović, iz sela Planinica, boem u pravom smislu te riječi, nastavnik ruskog jezika. Ko je bio treći  član sada se ne sjećam, to nije ni bitno.
Huso trznu pitanje. Glagolski prilog trpni. Gleda Huso u komisiju i  ni mukajet. Momir,  koji je inače bio narodski čovjek,  veli Husi:
- Huso, šta si se bolan prepao, ti to sigurno znaš. Evo,  ja ću ti malo pomoći. Je si li ti Huso ikad bio u kafani u Brgulama ili Okruglici kada je izbila tuča?
- Nema dana kada se neko ne potuče u tim kafanama - raskravi se Huso.
- Slušaj dalje - veli Momir.  U kafani je izbila tuča. Jedan je tukao, drugi je bio tučen. Ono “tukao” je glagolski prilog radni, Šta je ono “tučen”? - završi Momir svoje pitanje.
Gleda Huso opet u komisiju,  pa odvali:
-  To je tragedija!
Kada je Huso izašao u hodnik, pitaju ga drugi kandidati da li je položio,  a on veli:
Ne znam. Nešto sam provalio, zamalo Momir od smijeha nije pao sa stolice.

A sada sa Pržića idem na Taračin Do (ne znam da li je tačno u Taračin Do ili na Taračin Do (Pržići su na većoj nadmorskoj visini).

ŠLJIVA

Jesen 1970. godina, školska godina 1970/71. Samo sam u septembru radio na Taračin Dolu,  a onda sam u oktobru nastavio studije na Prirodno-matematičkom fakultetu Sarajevo, sa štednom knjižicom, Privredne banke Sarajevo, na kojoj je bilo podosta para. Teku vanredni ispiti na Taračin Dolu. U dvije učionice na spratu rade dvije komisije.   Tridesetak kandidata iz nekoliko susjednih sela i opština.  Pitanja ona prva iz nastavnog plana i programa za dati razred i dati predmet. Poznavanje prirode za V razred. Predsjednik komisije nastavnik Jure, odnekle iz Dalmacije. Kandidati donijeli rakije. Nekoliko flaša kruži po učionici. Piju kandidati, da razbiju tremu, pije komisija iako nema treme. A i Jure je volio ovu mučenicu, bez koje se na tarčinskoj doli ništa nije obavljalo ni završavalo. Jedan kandidat iz sela Čemerno trznu ceduljicu sa pitanjima. Prezivao se Rašević. Ime mu neću navesti, mada sam ga dobro zapamtio. Prvo pitanje “šljiva”.  Gleda kandidat pitanje, a Jure ga požuruje da počne priču o šljivi. Dosta je Čemernjak posadio šljiva, okrečio, potresao,  obrao i rakije  ispekao,  ali o njima nikada nije pričao (inače na Čemernu  zbog velike nadmorske visine šljive su rijetko rađale, a kada bi rodile, od njih se pekmez ne bi pekao nego samo rakija). Poče kandidat da odgovara:

Šljiva služi za pečenje rakije.
Dosta – prekinu ga ga Jure - da si rekao za pečenje pekmaza pao bi.
Ja sam otišao na studije u Sarajevo,  a ova anegdota se prepričavala u Opštinskom komitetu Saveza komunista Ilijaš, kao primjer kako se na Taračin Dolu polažu vanredni ispiti.


VREMENSKA REČENICA

U drugom razredu druga komisija za srpskohrvatski - hrvatskosrpski jezik. Presjednik komisije nastavnik Boro (prezimena se ne sjećam). Mislim da je bio Hercegovac. Naime, on je bio u JNA i drugi dan kad je došao iz vojske  potrefiše se vanredni ispiti (jedna Dalmatinka koja ga je zamjenjivala te godine napusti Taračin Do). Nemado se ja kad ni sa čovjekom upoznati. Među kandidatima imam ja  svog favorita, rođenog zeta Čedu, koji je došao iz sela Brgula. Polaže sedmi i osmi razred. Radio je na površinkom kopu na Breziku kao strojar (završio je neke kurseve i imao je internu kvalifikaciju ali nije imao punu osnovnu školu). Ja nisam u komisiji, samo sam tu ako zatreba. Trznu Čedo pitanje. Nešto je bilo oko velikog i malog slova. Nekada se sunce piše velikim a nekada malim slovom. Na moju sreću prvo pitanje potrefi, dosta bolje nego ostali kandidati. Drugo pitanje, analiza rečenice. Veli njemu Boro:  “De,  napiši na tabli”:
- Kad završim ispit, vratiću se kući.
Čedo napisa.
Koliko tu ima rečenica?
Čedo se zbuni.
Nastavik mu pomaže: Tu ima dvije rečenice. Prva je: Kad završim ispit,  a druga  vratiću se kući.
Čedo klima glavom.
Kakva je ova prva rečenica, nastavlja dalje nastavnik.  Šta određuje? – nastavlja nastavnik , misleći na vrijeme.
Čedo ni mukajet.
Da bi mu pomogao, Boro opet postavi potpitanje:
-Kada ćeš se vratiti kući?
Gleda ga Čedo, pa odvali:
- Ne znam ni sam. Možda ću na konak u Semizovac kod kuma Jankovića, možda ću u Srednje kod sestre Bose,  a trebao bih i kući jer imam pet majstora na kući, neke srbijance koji mi zidaju magazu.
Nastao je smijeh i kad je Čedo izašao u hodnik ja kažem Bori da mi je to rođeni zet (ako zet može biti rođeni). Boro mi je tada nešto opsovao, što nije za  ovog veb sajta, i poslije psovke mi reče:
- Što ne kažeš, mogao sam čovjeka oboriti!
Čedo je tu veče otišao kod sestre u Srednje, a kada je sutri dan došao kući u selo Brgule, za malo nije pao u nesvijest. Pet zidara, majstora srbijanaca, povaljalo se po livadi oko započete magaze, pijani k'o metle. Našunjali Čedinu bačvu sa rakijom u staroj magazi.

Nastaviće se...

Zdravo Stanišić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


 

Taracin Do na Facebook


www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom