Warning: include(/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/libraries/joomla/language/dir.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 9

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/libraries/joomla/language/dir.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 9

Warning: include(/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/cache/mod_stats/title.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 12

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/cache/mod_stats/title.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 12

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Otrgnuto zaboravu

Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

Ljepših možda ima, dražih nigdje...

(M. Selimović)

Otrgnuto zaboravu
Autor Josip Kudić   
Ponedjeljak, 29 Kolovoz 2011 20:29

ŽUPA ČEMERNO (III)


Prolazi godina 1969. Bliži se njezin kraj. I ona će proći kao što prođoše i tolike druge godine prije nje. Ostavit će i ona dobrih i loših tragova  po kojima će se ljudi dugo sjećati prohujale 1969. godine.
Za našu župu Čemerno ova godina je bila značajna. Ona je kod nas ostavila dobrih tragova po kojima ćemo je dugo pamtiti. U ovoj godini prilično smo obnovili svoju crkvu i župski stan. Ona nam je dala 183 prvopričesnika, te 388 mladih krizmenika.
O svemu ovome zapisat ćemo po koju riječ da ne padne sve odmah u zaborav.

 

 

OBNOVA CRKVE

Već je poznato da je naša crkva bila oštećena i dotrajala. Radilo se i prošlih godina, ali ove godine bijaše najviše posla.Nastojali smo da nas Nadbiskup prigodom sv. krizme zateče crkvu koliko je moguće uređeniju. Zasukali smo rukave i prihvatili se posla. Tih dana pred crkvom je bilo življe nego obično. Neprestano su rastovarani konji koji su na svojim leđima donosili sav potrebni materijal za obnovu crkve. Lijepo je bilo pogledati kolone natovarenih konja kako nose pijesak, cement, pločice za pod crkve i drugi materijal. Teško je vjerovati da je toliki teret i raznovrsni materijal donesen preko ovih brda samo na leđima bosanskih konjića. Ovdje mi pade na pamet ona narodna poslovica: Kad se bratska srca slože i olovo plivat može. Tako bijaše i ovdje. Braća kršćani, župljani ove naše župe, složiše se i obnoviše svoju župsku crkvu.

Stoga velika HVALA 261. domaćinu ove župe koji dadoše svoje priloge u novcu za obnovu crkve i kuće. Časno izvršiše svoju kršćansku dužnost. Njima hvala, a opomena onima koji to još ne učiniše, da se sjete da su još uvijek kršćani, da još uvijek pripadaju našoj župskoj zajednici i da ne zanemaruju svoje kršćanske dužnosti prema toj zajednici.

Hvala i onim domaćinima koji dođoše sa 180 konja i staviše se na raspolaganje župskom uredu.
Posebna neka je hvala našim radnicima koji su se uvijek spremno odazvali i na svojim leđima nosili svakovrsne stvari potrebne za opremu crkve i župskog stana.
Također velika hvala našem Nadbiskupu koji za našu crkvu tako velikodušno pokloni klupe iz bivše bogoslovske kapelice u Sarajevu. S tim klupama unutrašnjost crkve dobila je ljepši svoj izgled.

PRVA SVETA PRIČEST

Naši najmlađi župljani dobro će zapamtiti godinu 1969. Oni su u njoj prvi put stupili stolu Gospodnjem. Njih 183. brižno se i marljivo pripremalo za taj veliki dan - dan svoje Prve sv. pričesti. Po kiši, blatu i sunčanoj žegi pješačili su preko brda i dolina i dolazili na vjeronauk da čuju riječ Gospodnju i da piju s vrela života.
Dan Prve sv. pričesti je osvanuo lijep i sunčan. Sa svih strana kao labudovi u bjelini dolazili su naši prvopričesnici sa svojim mamama u crkvu. Zaista bijaše to lijep prizor i oku ugledan pogledati bijele grupice djece kako se približavaju crkvi u kojoj  će za koji čas sjediniti se sa svojim Gospodinom.
Za vrijeme obnove krsnih obećanja, kada svi mališani glasno i jasno obećaše da se odriču sotone i svega što je njegovo, kada čvrsto obećaše da će vjerno ispovjedati svoju vjeru, čovjeku i nehotice padaju na pamet mnogi koji isto tako nekada obećaše da će vjerno ispovijedati svoju vjeru, po njoj živjeti i u njoj umrijeti. Međutim, mnogi to svoje obećanje zaboravisše, sotone se ne odrekoše, vjere se svoje zastidješe. Dao Gospod Bog da nijedno od ovih prvopričesnika ne pođe njihovim stopama.

SV. KRIZMA

Kao što su se prvopričesnici pripremali za Prvu sv. pričest, tako su i krizmenici nastojali da se što bolje priprave za taj veliki dan. Zaista veliki je to dan za našu katoličku mladež a i za cijelu župu, jer tada k nama dođe naš Natpastir. Dolazi onaj kome smo svi povjereni da nas vodi u "vječne stanove".

Dan prije sv. krizme došao je Nadbiskup u našu župu. Pošli smo mu u susret do u Ljubinu.Kiša lije, ne prestaje, ali to nas ništa ne smeta. Konjanici, njih oko pedeset, prate svoga Nadbiskupa prema crkvi. puške grme, konji poigravaju, sve kao u staro doba kada su naši stari pratili svoje Natpastire. Premda je dan kišovit i neugodan za putovanje mnogi župljani sa krizmenicima došli su dočekati Nadbiskupa. Tu su i časne sestre franjevke s. Laurencija, s. Helena, koje vode kućanstvo kod župnika.Djeca veselo pozdravljaju Nadbiskupa i ispred njega posipaju cvijeće. Nadbiskup govori i hvali župljane koji obnoviše crkvu. Već se mrači i svijet se razilazi svojim kućama udaljenim i po dva sata hoda, da opet sutra čim sunce grane krenu na Taračin Dol, jer sutra je dan Sv. krizme.
Sv. krizma bijaše 7. IX 1969. Taj dan stupi pod barjak Krista kralja 388 krizmenika. 388 mladih kristovih vojnika obećaše narodu, nadbiskupu i Bogu da će vjerno svoju vjeru spremno i neustrašivo braniti i živjeti po svom kršćanskom uvjerenju. Trista osamdeset i osam mladića i djevojka primiše preko ruku Nadbiskupovih snagu Duha Svetoga koji će ih jačati i krijepiti u životnim borbama.
Nikada se ne skupi toliko naroda na Taračin Dolu kao što se skupi na dan sv. krizme. Sve i malo i veliko došlo je crkvi. I oni koji nekada bijahu župljani ove župe, ali u potrazi za boljim i lakšim životom napustiše ova brda, dođoše. Dođoše da svojim prisustvom povećaju naše slavlje. Dođoše u rodni kraj, jer rodna se gruda lako ne zaboravlja.

Poslije krizme opće veselje. Kolo igra, pjesma ne prestaje. Čaša ide od ruke do ruke, jedni drugima nazdravljaju, krizmenicima čestitaju želeći im svaku sreću, novi kumovi se ljube i sjedaju za obilatu užinu i veselju nema kraja.
Dan je na izmaku. Nadbiskup polazi.Svi mu pružaju ruke, pozdravljaju se s njim želeći da nam opet što skorije dođe.

Dragi župljani, za sve darove i dobročinstva koja primismo od Gospodina u ovoj godini budimo Bogu od srca zahvalni. Svoju zahvalnost najbolje ćemo očitovati ako na Božić, na dan njegova dolaska među ljude, pristupimo k njegovim jaslicama i u što većem broju poklonimo se novorođenom kralju Kristu Gospodinu. On neka vas sve blagoslovi, a ja vam svima želim Sretan i veseo BOŽIĆ!

Vaš  župnik

Josip Kudić

 

Izvor: Crkva u Sarajevu, br. 5. str. 10, Sarajevo 1969. godine

 

Taracin Do na Facebook


www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom