Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

"Ovo je moj pedalj zemlje...Mene je ovdje majka

rodila, i prva mi se jagorčika iz zavjetrine zazlatila, i prva mi se ševa nebu okomila..."

Odavde sam ja za svijet čuo i …"

Žetoni
Autor Administrator   
Četvrtak, 22 Rujan 2011 15:37

Nalazi iz našeg Dubrovnika

DUBROVNIK (Doborwnich, Dobrownyk) zove se gradić na vrlo strmom i krševitom izdanku Huma, što se diže iznad sastavka potoka Zenika s rječicom Misočom, koja utječe u Bosnu kod Ilijaša. Danas se vide samo neki tragovi ovog gra­dića ili, pravije rečeno, utvrđenog dvorca, u kome su stanovali gospodari ovog kraja, od kojih je po svoj prilici potekao visočki knez Batić. Batić je je i pokopan u selu Kopošići, udaljenom četvrt sata hoda od Dubrovnika. O postanku ovog grada ima više verzija po kojima su ga osnovali stanov­ nici republike sv. Vlaha. U vezi s trgovinom Dubrovčana u Bosni spo­minje se ovaj naš Dubrovnik pri put 11 VI 1404 g. I to je zasad jedini spomen ovome gradu iz vre­mena bosanske samostalnosti. Bobovac i Visoki zauzeli su Turci 1463 g., pa je po svoj prilici i Dubrovnik osvojen iste godine.Danas ovaj grad kao da nema nikakvog značenja. Mada je cijelo područje proglašeno nacionalnim spomenikom BiH, pristup gradu je iznimno zapušten, opustjelo, potpuno zaraslo u divlje raslinje i izloženo ubrzanom propadanju uslijed nedostatka redovnog održavanja  a ugroženo je i eksploatacijom kamenoloma Misoča (na 9. kilometru uz tok rijeke Misoče od 1972. godine) koji vrši eksploataciju kamene grude na kojoj leži grad. Sa eksploatacijom se došlo do pod sam grad. Poklopilo šikarje a dijelom i šuma ostatke zidina grada, kamen za kamenom kotrlja se uz mukli štropot i tutanj u Zenik i Misoču, zarasla je i Varoš-čaršija, a ni Mijatovića - posljednjih stanovnika Grada, (postoje ostaci starog grada Dubrovnika, a i selo Grad, koje je po starom Gradu i dobilo ime) tamo više nema.

U deminiranje Starog grada Dubrovnika pristupilo se prošle godine, a radovi još nisu dovršeni. Hodati po "Starom"  još uvijek nije sigurno, a kada će biti, ne zna se. Do sada se malo znalo o ostacima i nalazima iz ovog Grada; ovih dana saznadošmo da u visočkom Zavičajnom muzeju postoje keltski žetoni pronadjeni u našem Dubrovniku, koji nose neku vjersku poruku, koja do sada nije dešifrirana.
Zavhaljujemo Goranu Čakiću iz Visokog koji nam je poslao snimak ovih žetona. Znajući kakav je, sigurni smo,  da će Goran iskopati još neki "dubrovački" nalaz što se "krije" u muzeju.

 

 

Taracin Do na Facebook


www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom