Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

"Ovo je moj pedalj zemlje...Mene je ovdje majka

rodila, i prva mi se jagorčika iz zavjetrine zazlatila, i prva mi se ševa nebu okomila..."

Odavde sam ja za svijet čuo i …"

Preci Ive Andrića ni(su) iz Čemerna
Autor M.K.   
Ponedjeljak, 12 Ožujak 2012 10:18

”Andrićevi preci su starinom iz jednog zaseoka na obroncima planine Čemerno, na samom rubu Sarajevskog polja. O prisustvu Andrićevih u ovom kraju nalazimo prve pomene u izveštajima kanonskih vikara koji su povremeno obilazili provinciju, popisujući duše katoličkih obitelji i potvrđujući krizmu. Tako, prema izveštaju iz 1743. biskupa Pavla Dragićevića nalazimo da u selu Planina, koje te godine ima desetak kuća i 104 vernika, živi izvesni Ivo Andrić sa devet članova porodice.
U izveštaju o narednom obilasku bosanskih župa, bosanskog vikara, biskupa Marjana Bogdanovića, iz 1768. godine, vidimo da te godine u Sarajevu živi Andrija Andrić sa 13 članova porodice. Drugih Andrića, te godine, u Sarajevu nema, a vidimo da ih više nema ni u Čemernom. Andrići su, po svoj prilici, između ova dva vikarska obilaska župa prešli sa Sarajevskog polja u Sarajevo. Jer te godine, to su jedini Andrići u župi Sarajevo.
Prve pomene o Andrićevima, po njihovom prelasku u Sarajevo, nalazimo u hronici sarajevskih esnafa gde su u zanatu pravljenja mlinova za kafu ostavili ime najboljih bosanskih majstora. Imali su radnju u Bravadžiluku u kojoj se smenilo nekoliko generacija Andrićevih”.

Izvor:   Miroslav Karaulac: RANI ANDRIĆ
MIROSLAV Karaulac, jedan od najboljih poznavalaca života i djela našeg nobelovca, objavio je  dopunjeno izdanje svoje knjige "Rani Andrić" (izdavač beogradska "Prosveta"). Autor je svoja opsežna istraživanja sada dopunio novim saznanjima koja se odnose na Andrićevo porijeklo, njegovu porodicu, zatim na Andrićev odnos prema fašizmu, kao i na dosad nepoznatu prepisku.

 

Novi podaci o podrijetlu nobelovca  Ive Andrića - autor Milo Jukić

 

Taracin Do na Facebook


www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom