Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

Ljepših možda ima, dražih nigdje...

(M. Selimović)

Etimologija prezimena Ilijaš
Autor Administrator   
Četvrtak, 15 Ožujak 2012 07:48

Podrjetlo

Ilijaši su Hrvati, većim dijelom iz Pregrade. Razmjerno najviše Ilijaša u proteklih sto godina rođeno je u Gornjoj Plemenšćini kraj Pregrade, gdje se svaki dvadeseti stanovnik prezivao Ilijaš. U Hrvatskoj danas živi oko tristo Ilijaša u oko stodvadeset domaćinstava. Podjednako ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća.

Etimologija

Ilija (lat. Elias) + aš- osobno ime

Migracije

Prezime Ilijaš na području Hrvatske ima dva povijesna žarišta. Jedno se nalazi u selu Plemenšćina Gornja u Zagorju, a drugo u Međimurju- selo Čehovec. Na području Hrvatskog Zagorja prezime je prvi puta zabilježeno 1598. godine oko Malog Tabora (Michal Ilias, inquilinus), a iste godine iskrivljeno i u naselju Tostočelo- danas Plemenšćina Gornja (Jarne Ilia(s), colonus), dok je u Međimurju zabilježeno 1651. godine upravo u Čehovcu.
Prezime Ilijaš zabilježeno je 1642. godine i u selu Trg kod Ozlja, 1787. u Makarskoj (sa naznakom da se nositelj doselio iz Tučepa), a do kraja 19. stoljeća bilo je prisutno i na poluotoku Pelješcu (selo Podobuče).
Prezime se u starim ispravama na latinskom bilježilo kao Illias, Illiass i Ilias.
Prezime je prisutno i kod gradišćanskih Hrvata na području današnje Mađarske i Austrije, što je dokaz da je bilo formirano prije prvog zapisa u Hrvatskoj 1598. godine. Može se zaključiti da su Ilijaši sklanjajući se pred Turcima naselili Hrvatsko Zagorje, Međimurje i Gradišće. Gdje im je bila pradjedovina, teško je zaključiti, ali je treba tražiti u području od Like, Banovine i Korduna na zapadu, preko Slavonije i Srijema do Bosne. Mnogi toponimi koji su postojali prije nego što su dijelovi Hrvatske osvojeni od strane Turaka (gradina Ilijaševka u Lici, Ilijaševec kod Osijeka, Ilijaševo kod Petrijevaca, Ilijaševci Donji i Gornji kod Kutjeva, Ilijaš u Srijemu), ali i grad Ilijaš u Bosni, mogu ukazivati na moguću lokaciju prapostojbine.
Kod gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj prezime se danas zapisuje kao Iliás i Ilias, a u Austriji kao Illigasch, Ilias i Illiasch. Većina nositelja tih prezimena u Gradišću već se osjeća dijelom austrijskog odnosno mađarskog naroda (ovisno s koje su strane granice), ali kod nekih još uvijek nije zamrla svijest o hrvatskom porijeklu. Sa mađarske strane granice najviše Ilijaša živi u gradu Sopronu, dok je centar tog prezimena u Austriji naselje Kukmirn (odnosno zaselak Illigaschgraben).

LITERATURA:
1. J. Adamček; I. Kampuš: Popisi i obračuni poreza u Hrvatskoj u XV i XVI stoljeću, Zagreb 1976.
2. Anđela Frančić: Međimurska prezimena, Zagreb 2002.
3. Igor Karaman: Ekonomsko-socijalni razvitak naselja Trg
do sredine XIX stoljeća
4. Otokar Lahman: Prilog proučavanju strukture stanovništva Makarske
5. Živko Mandić: Iz antroponimije i toponimije dalmatinskih Hrvata na sjeveru Mađarske, Folia onomastica Croatica 15, 1996.
6. Nenad Vekarić: Pelješki rodovi, Dubrovnik 1995.
7. Tadija Smičiklas: Dvjestogodišnjica oslobođenja Slavonije, Zagreb 1891.
Ilijaši su prisutni u većini hrvatskih županija, u ukupno 41 općini i 58 naselja, pretežito u urbanim sredinama (61%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (100), Pregradi (35), Čakovcu (20), Donjem Kraljevcu kraj Preloga (20) i u Sesvetama kraj Zagreba (15).

 

Taracin Do na Facebook


www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom