Warning: include(/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/libraries/joomla/language/dir.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 9

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/libraries/joomla/language/dir.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 9

Warning: include(/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/cache/mod_stats/title.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 12

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/cache/mod_stats/title.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 12

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
FK "Jedinstvo" i "Ljubina"

Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

Ljepših možda ima, dražih nigdje...

(M. Selimović)

FK "Jedinstvo" i "Ljubina"
Autor Ivan Pavlović   
Subota, 12 Prosinac 2009 13:35

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka na našem području zabilježen je veliki procvat sporta,  a posebno nogometa. Omladina je tih godina izrazila ideju i zahtjev o formiranju opštinskog fudbalskog saveza Ilijaša, kako bi se formirali fudbalski klubovi po selima, i takmičili u opštinskoj ligi Ilijaša. Tako je 1976. godine formirana opštinska liga Ilijaš. Organizirati mjesni fudbalski klub nije bio lak posao jer ni jedno selo nije imalo fudbalski teren, svlačionicu, kupatilo, sportsku opremu, novčana sredstva za registraciju igrača i klubova, za troškove putovanja, troškove sudija i druge izdatke.  Međutim, entuzijazam je bio jači... Formirana je fudbalska liga i gotovo svako mjesto imalo je svoj fudbalski klub: Luka, Nišići, Gajevi, Ljubina, Malešići, Kadarići, Mrakovo, Misoča, Ljubnići, Lješevo... Fudbalski klub iz Taračin Dola dobio je ime "Jedinstvo". Pošto se osnovna škola u Taračin Dolu zvala "Bratstvo-jedinstvo", a FK "Bratstvo" je već postojao, odlučeno je da klub nosi ime "Jedinstvo". Volja Ivana Pavlovića, Ante Barića, Mije, Željka i Marijana Matića, Zdenke Ćurčića, Zdravke Ilića, Mire Mijatovića, Radeta Stjepanovića - trgovca i mnogih drugih Taračinaca bila je odlučujuća. Klub je formiran, mada je osim volje imao najlošije pretpostavke za razvoj i egzistenciju, jer terena za treninge, osim onoga na Vijencu, nije imao, a trebalo je trenirati poslije škole ili odrađene šihte u Željezari. Snalazilo se koliko se moglo. Treniralo se na Taračin Dolu, Ljubini, Podlugovima. Kao domaćini igrali smo na igralištu FK "Proleter" iz Podlugova, da bi naš teren na Vijencu bio prihvaćen od strane nadležne komisije tek nakon izvjesnog vremena. Živjelo se za lokalni derbi susret između Ljubine i Jedinstva. Bile su to kvalitetne, nezaboravne utakmice u kojima je pored mjesnog rivalstva, preovladavalo prijateljstvo,  a derbi se nerijetko "nastavljao" do u sitne sate,  kod Šuce.

S nesebičnom voljom i entuzijazmom organizovalo se, treniralo se i igralo i u Ljubini. Braco Jozić, Dragan Pranjić - Šajač, Mato Milanović, Franjcika, Sreto, Mijo, Drago i Ivica Barić, Ferid Smajlović, Vidakovići, Jozići, Makso Nikolić, Perica Gunjević  i mnogi drugi dali su ne mali doprinos razvoju "najsporednije stvari na svijetu" u Ljubini i okolini... OFK "ljubina" je kasnije prešao u viši rang takmičenja, Međuopštinsku fudbalsku ligu Sarajevo. Treniralo se u Ljubini, a prvenstvene utakmice kao domaćin klub je igrao u Svrakama kod Semizovca, na stadionu bivšeg FK "Ozren".


Ovo je dio uspomena Ivana Pavlovića, prvog predsjednika  OFK "Jedinstvo" iz Taračin Dola:
FK "Ljubina" iz  Ljubine
"Početkom 1977. godine na prijedlog aktivista MZ Taračin Do odlučeno je da se formira OFK Jedinstvo Taračin Do i da se uključi u natjecanje u tadašnjoj općinskoj fudbalskoj ligi općine Ilijaš. Ranije je (1976. godinje) formiran OFK Ljubina (MZ Srednje) gdje su "glavni" nogometaši bili s područja MZ Taračin Do (Mišo Barić, Sreto Barić, Franjo Barić, i dr.).  Za prvog predsjednika i trenera FK Jedinstvo imenovan je Ivan Pavlović, moja malenkost. Nakon registracije FK Klub se uključio u Općinsku ligu Ilijaš. Dresove za novi klub (plave) kupila je MZ Taračin Do. U početku natjecanja naš klub nije imao vlastitog terena nego je kao domaćin igrao na terenima FK Nišići, FK Proleter iz Podlugova i dr. Koliko se ja sjećam,  1979. godine Nogometni savez općine Ilijaš (tadašnji predsjednik Safet Sivac) nam je dozvolio da utakmice kao domaćini igramo na domaćem terenu, na Vijencu. Do tada su aktivisti FK i MZ "adaptirali" vlastiti teren na Vijencu. Komisija Općinskog saveza je prihvatila taj teren i dozvolila da se na njemu mogu igrati zvanične utakmice općinske lige.
Po mom sjećanju prvi sastav FK Jedinstvo igrao je u sljedećem sastavu:
Broj 1 -   golman Miro Mijatović (Škrikin)
Bekovi: desni bek br 2  - Rade Stjepanović, lijevi bek br 3 - Viktor Pranić (Vito)
Half linija: br 4 - Marijan Matić, br 5-  pok. Željko Matić,  br 6 - Adem Mušija
Napad: br 7 -   Marijan Ilić, br 8 - Danko Pranjić, br 9 - Zdenko Ćurčić, br 10 - Mijo Matić i br - 11 Dragoja Trifković.

Prvi gol za FK Jedinstvo  "zabio" je Marijan Ilić (Marijan "Ljubićev") iz Višnjice na Nišićima.
Tijekom postojanja Kluba kroz isti su igrali: Zdravko (Srete) Ilić, Drago Mijatović, Anđelko Pranić, pok. Jozo (Bože) Pranić,  Jozo Pranić (Ćoza), Ćutura Enver, Bešlija Asif (Askić), Dragan Damjanović, Miro Trifković, Franjo Barić (Francika), Kruno Ćurčić, Zdravko Ćurčić, Zdravko Barić ("Babo"),  te  Mićo (zet Petra Ćurčića iz Novog naselja Ilijaš),  a koji je u svoje vrijeme igranja bio najbolji igrač FK Jedinstvo, i drugi koji su vrijeme formiranja Kluba bili u JNA ili su se uključili kasnije.
Uglavnom,  nogometaši FK Jedinstvo bili su čisti amateri, sami su snosili troškove odlaska na utakmice, sami prali dresove, povremeni trenizi bili su iza škole, na livadi Babić Iljke, na Zaratju, na Vijencu. Za markiranje terena na Vijencu koristili smo pilotu koju nam je besplatno davao rahmetli Alija (Ibre) Bešlija zv. "Ruto" iz sela Gornja Korita. Ovdje želim naglasiti da je FK Jedinstvo jedan komplet dresova kupio Stjepan Barić (Pepo), ugostitelj, vlasnik ugostiteljske radnje "GRIL" u Ljubini.

Turniri u velikom nogometu Mjesne zajednice Taračin Do na VijencuSkupština Mjesne zajednice Taračin Do, kao najviši organ samopuravljanja u MZ,  je početkom 1978. godine odlučila da se pod njenim pokroviteljstvom organizira Turnir između Izbornih jedinica u velikom nogometu na Vijencu tijekom ljeta 1978. pa ako uspije da to postane tradicionalan turnir. Mjesna zajednica je imala 5 (pet) izbornih jedinica i to:

1. Izborna jedinica Taračin Do:  Taračin Do, Konovik, Kruzi, Vlašići, Jasike, Tisovik, Stari Grad i Kopošići;
2. Izborna jedinica Solakovići:  Solakovići, Vlasenice, Predena njiva, Povoča:
3. Izborna jedinica Višnjica: Višnjica, Pakline, Tikvići, Torne, Zarev Do, Prikos:
4. Izborna jedinica Korita: Gornja Korita, Ljeskovice, Zabrezje, Brda, Donja Korita:
5. Izborna jedinica Han Karaula: Čemernica, Čemerno, Karaula, Zakutnica i Karačići.

Perica, Franjo, Ferid i Sreto
Pravo nastupa za Izbornu jedinicu imali su svi građani te izborne jedinice kao i građani koji su odselili a imaju porijeklo iz te Izborne jedinice. Glavna nagrada na Turniru (dar MZ Taračin Do) bila je kvalitetna nogometna lopta koju je po pravilu pobjednička ekipa poklanjala FK Jedinstvo.
Organizaciju Turnira su vršli Savjet MZ i Izvršni odbor FK. Dresove i lopte je dao FK, markiranje i održavanje terena vršili su aktivisti MZ i FK, sudije su određivali predstavnici Izbornih jedinica. Za piće i meze svak se snalazio kako je znao i umio.

Uglavnom bilo je to vrijeme druženja, loptanja, i što bi rekla rahmetli Fatka s Korita "Turlin na Vijencu". Igralo se po pravilima svaka Izborna jedinica sa svakom. Ako je važno napomenuti glavna borba za prvo mjesto vodila se između Izbornih jedinica Taračin Do, Višnjica i Solakovići jer su te ekipe u svojim sastavima imale već "iskusne" nogometaše koju su igrali za FK Jedinstvo, FK Ljubina, FK Sloga iz Ilijaša. [1]Njihovi međusobni susreti su završavali (uglavnom) neodlučno a gol razlika je odlučivala o pobjedniku.

Nažalost turnir se održao 3 ili 4 puta da bi se ugasio zbog raseljavanja građana i završetka rada (ukidanja) MZ Taračin Do. Nešto slično se dogodilo i sa FK Jedinstvo koji je prestao s radom sredinom 80-ih  godina prošlog stoljeća.

FK "Jedinstvo" je ugašen nakon neliko godina postojanja, a OFK "Ljubina" je "živio" 16 godina, sve do rata u BiH, a bio je iznajmio zemljište i izgradio vlastiti teren za utakmice u Ljubini, na Maricinoj Luki. Prvu promotivnu prvenstvenu utakmicu na vlastitom terenu OFK "Ljubina" je trebao igrati 05. aprila 1992. godine sa FK "Kalinovik" iz istoimenog grada, koji nije došao u goste jer tih dana počinjao dugi i krvavi četverogodišnji  rat i na ovim prostorima.

_____________________________________________

[1]  OFK "Ljubina" i"Jedinstvo" imali su više aktivnih i perspektivnih nogometaša, koji su, osim u ovim klubovima, igrali i za FK "Misoča", "Sloga", "Bosna" iz Visokog (Goran Bartula, Mijo Mišo Barić, Dragan Pranjić Šajač...).

 

Taracin Do na Facebook


www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom