Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

"Ovo je moj pedalj zemlje...Mene je ovdje majka

rodila, i prva mi se jagorčika iz zavjetrine zazlatila, i prva mi se ševa nebu okomila..."

Odavde sam ja za svijet čuo i …"

Kako je Čemerno dobilo ime
Autor Administrator   
Subota, 12 Prosinac 2009 13:39

Čemerno se zove zapravo samo jedno selo u ovom kraju, a drugo kraj njega Čemernica, oba sela na kraj obronaka Zvijezde planine. Tako se sigurno zovu zbog mnoštva biljke, zvane Čemerika, vrlo zdrave i korisne. Baka je bajala (tako biva priča glasi), da su nekada živjeli brat i sestra, siročad bez oca i majke, pa su se vječito svađali i na koncu odijelili; nit se ženili ni udavali a vijek svoj u momaštvu i djevojaštvu proveli i tešku starost dočekali, a eto po smrti svijet prozvao njihova kućišta: Čemerno i Čemernica.


Sedam je Čemerna u Bosni a najpoznatije su naše Čemerno i planina Čemerno u blizini  Gacka preko kojeg vodi put ka Sarajevu. U narodu postoji predanje kako je Čemerno kod Gacka dobilo svoje ime. Naime, za vrijeme Turskog vakta, kad se  skupljao harač, poznat pod imenom ''Danak u krvi'', kad su Turci odvodili mušku djecu, jedna majka je trčala za kolonom i vikala: ",Aj, što sam čemerna gdje mi odvedoste moje dijete?" Eto od tada Čemerno je zaista i čemerno, a naročito za vozače u zimskom periodu gdje snijeg može da dostigne visinu i oko 2 metra.
Naše Čemerno nalazi se na 1003 metra nadmorske visine i nekadašnja župa Čemerno protezala se od želj. stanice Podlugovi do Reljeva, odatle preko Ozren planine i Podlipnika pa na kraj Olova na Zvijezdu planinu i krivudastom linijom na Podlugove. Gorovita šumom bjelogoricom i crnogoricom; brdovita uzvisinama preko 1000 m i mnogim visoravnima; kamenita i golom stijenom i obraslim kršom; vremenita, jer ju bije i snijeg i led i munja i   grom; zgodna za vuka i hajduka – ne zove se badava: Čemerno! Ali opet ljepota prirode, svježina zraka, bistrina vode, miris šume i trave – prave je zamamnom izletnicima i strancima, dok je mnogim domaćim gorštacima «svagdanja ljevača».

 

Na području BiH ima sedam naseljenih mesta koja se zovu Čemerno.  Najveće Čemerno je na putu Foča – Gacko ispod planine Volujak. Ima 5.000 stanovnika, a u njegovoj blizini poginuo je Sava Kovačević i brojni drugi istaknuti borci sa Sutjeske.
Naselje (i župa) Čemerno postoji još kod Sarajeva, Visokog, Zenice, Bihaća i Gradačca.

Čemernica ima tri; pored naše postoji i jedna kod Fojnice,  a najveća je u okolini Prače na Romaniji, gdje se nalazi veliki broj stećaka.

 

Taracin Do na Facebook


www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom