Warning: include(/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/libraries/joomla/language/dir.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 9

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/libraries/joomla/language/dir.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 9

Warning: include(/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/cache/mod_stats/title.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 12

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/var/chroot/home/content/j/o/z/jozobster/html/cache/mod_stats/title.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/36/5332036/html/index.php on line 12

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/content/36/5332036/html/index.php:9) in /home/content/36/5332036/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Taračin Do sa okolicom

Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

Ljepših možda ima, dražih nigdje...

(M. Selimović)

Taračin Do sa okolicom
Sjećanja
Autor Nataša Bartula   
Utorak, 22 Studeni 2016 16:27

Tuđa avlija

Odrasla sam bosa na dvorištu rodne kuće, male seoske škole utiskujući otiske bosih stopala po obali djetinjstva i po komšijskim avlijama vraćajući se kući poslije dugodnevnog tumaranja u prve sumrake sa pokojom, još nezrelom jabukom, otkinutom onako usput i bježala u krošnje visokih vrba od mamime "batine iz raja" dok se oluja ne bi stišala.

Oko mog rodnog doma, u kome danas niko ne živi pusto je dvorište mog djetinjstva. Rijeka Ljubina se čas smanji i pretvori u tanku liniju ispod koje se još vide ostaci porušenih zidova kuća stradalih u ratu, a onda opet nabuja pretvarajući se u pomahnitalu aždaju iz čijeg ždrijela kuljaju poplave koje ponovo ruše i valjaju tek obnovljene kuće. Pa se opet smiri i postane tako pitoma i bistra da bi je prosto pomilovao rukom i poželio da joj se ponovo vratiš i zagnjuriš u nju kao nekad u obijesnim danima djetinjstva. A kad izroniš i pogledaš unaokolo vidiš divljinu, nekadašnje tanko šiblje pretvorilo se u gusto visoko granje prijeteći nadvijeno nad rijekom, vjetar savija tanke vrbe koje cvile pod jačinom njegovih naleta, u majčinom vrtu jedna ruža podsjeća da je nekad bila voljena, ali i ona savila glavu, jer je odavno niko ne miluje. Očeva trešnja ne zna kome bi rodila pa se onako polusavijena smišlja i dovija da li da se prepusti vjetru da joj polomi grane ili da pak ostane da obraduje neko zalutalo goveče ili dijete.Bagrem nekad bijel poput paperja požutio od samoće. A do njega jorgovan, zasađen bratovom i mojom rukom, malo malo pa ne rodi, obješen i polusveo, kao da ni sam ne zna šta bi sa sobom u ovom opustošenom selu koga su nekad kitili veseli povici dječurlije i subotnja pjesma svatova.

A ja, negdje u svijetu, naslonjena na prozor novog doma, gledam zeleno dvorište obasjano zlatnim zrakama sunca po kojem moja djevojčica skakuće bosonoga i vrištim: "Obuj se, ubošće te nešto"! A kad se primakne komšijskoj ogradi radoznalo vireći kroz njene pukotine uzviknem glasno i uplašeno: "Nemoj u tuđu avliju"!

 

 

Posuđeno sa Natašinog bloga. Nataša je ovih dana objavila novu knjigu: "Lepa, mlada, usamljena". Čestitamo!

 
Vremeplov
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 21 Studeni 2016 17:02

TARAČIN DO; NEKADA I SADA

Ovih dana Taračin Do je gotovo pust. Taračinjaca u njemu nema, a posjećuju ga lovci, drvokradice i poneki slučajni prolaznici. Pustoš ovladala krajem koji je nekada imao više od tisuću stanovnika.

U predvečerje posljednje kataklizme Taračin Do je imao desetak stanovnika, kao i Višnjica, Kopošići... U Ljubini i Solakovićima bilo ih je znatno više. Tu je nekada bilo vrlo živo, toliko živo da je imalo ljudi i za iseljavanje.

Taračin Do je sravnjen sa zemljom, ali oživi uz Ilindan, pokrivena je spomen crkva, a tužno stoje ruševine stare škole kojoj je nebo odavno krovištem. Zbog snijega, koji je nedavno padao, ali i mraza, prekinuti su fasadni radovi na spomen crkvi. Cijelo područje je jedna nepregledna tampon-zona, beživotna, napuštena i zapuštena, u koju su se vratili samo odvažni, a oni ne predstavljaju nikakvu smetnju nekim mračnim i ipak nam još posve neutvrđenim autorima ovih podjela i događanja...


 
Inicijative
Autor Administrator   
Utorak, 20 Rujan 2016 07:35

SPOMENIK NA TARAČIN DOLU

Želeći njegovati spomen na  naše župljane - žrtve ratova u prošlom stoljeću, već nekoliko godina ”živi” ideja o zajedničkom spomeniku koji bi se izgradio uz zid crkvenog dvorišta. Bilo bi to lijevo od kapije na platou iznad korita od vodovoda. Prvotno je njegova izgradnja bila planirana kraj spomen crkve, ali crkvene vlasti ne dozvoljavaju više izgradnju spomenika u crkvenim dvorištima. U nekim drugim mjestima bilo je zloupotrebe ovih dozvola, pa su u Nadbiskupiji odlučili tome stati u kraj.

Naime, urađen je jedan popis naših župljana-žrtava ratova u prošlom stoljeću, za potrebe Nadbiskupije, koja je trebala da sačini cjelovit popis svih žrtava katolika i objavi u prigodnoj knjizi... Taj popis, koji smo uradili, iako, nažalost sadrži preko 120 imena, vjerojatno nije potpun?

Kako upotpuniti spisak?

Kako neko od naših i Vaših predaka ne bi bio zaboravljen,  na našu mail adresu (na dnu stranice kliknite na ”Kontakt”), možete nam javiti osnovne podatke o Vašim precima koji su stradali u proteklim ratovima (I sv. rat, II sv. rat, posljednji rat). Podatci bi trebali sadržavati: (prezime, ime oca, ime/nadimak, mjesto i godina rođenja, mjesto i godina stradavanja/nestanka...). Mi bismo te podatke proslijedili Odboru koji na ovome radi, koji bi te podatke upoređivao i kompletirao. Namjera nam je da budu potpuno tačni ili što precizniji... Nebitno je ko je bio u kojoj vojsci ili je CŽR.
Ideja je da nekakav jednostavan spomenik ozida Mladen Kajić od preostalog i već obrađenog kamena iz porušenih zidova stare crkve. Već je izdvojen za tu namjenu. Naravno, sva imena sa ovim osnovnim podatcima planiraju se ispisati na jednu granitnu ploču i ugraditi je na kameni zid spomenika, koji će na sebi imati križ.

Financiranje

Novaca za to Odbor nema, nego samo dobru volju?  Po prvotnom predračunu sve bi to koštalo cca 4.000,00 KM. Odbor je mišljenja da je Mladen Kajić najpogodniji da to uradi, jer već radi trotoare i fasadu, pa da ujedno koristi vrijeme, radnu snagu i materijal. Imate li volje, želje i mogućnosti da pomognete izgradnju spomenika? Svaki, pa i najmanji prilog je dobrodošao. Priloge bi trebalo uplaćivati župniku sa naznakom: ”Za spomenik na Taračin Dolu”.

Vaša javljanja sa osnovnim podatcima  o Vašoj rodbini očekujemo do blagdana Svih svetih. Naravno, možete nam se javiti i drugim povodom; ukoliko neko ime, očevo ime ili godina rođenja je pogrešno upisana u našoj rubrici "Naše žrtve". I Odboru i svima nama je stalo da informacije bude tačne, ali i da sve naše žrtve ne budu zaboravljene.

 
Sudbine
Autor J. Babić   
Ponedjeljak, 05 Travanj 2010 12:09

MAJČINE SUZE

Septembar 1999 godine. Kad udje u avliju baba Safa zateče gladne kokoši. Navikla da ih hrani u odredjeno vrijeme, sve navale na nju, ali jutros je Safa zakasnila, jer je u prodavnici kupovala  kafu, šećer i druge stvari. Smjesta se dade na posao. Vabila je kokoši, velikim krivim prutom tukla kozu što joj se motala oko nogu i proklinjala muža.
- Mujo, crni Mujo. Ni kozu nisi nahranio. Kud li te je vrag opet odnio?
Psovala je kozu. Ona nikako nije bila za to da uzmu kozu od te medjunarodne pomoći. Šta će im koza? Kravu i nekako, ali kozu, nikad. Sa Mujom se nije mogla svađati. On ju je jednostavno doveo jednog dana na dugačkom povocu i rekao. "Kozje mlijeko je zdravije i jače i od kravljeg. Kravu nam ne daju jer ih dijele samo onima sto su bježali od svoje kuće i sada se vraćaju. Budi sretna da smo i kozu dobili. Ja ću se o njoj brinuti, a ti je samo muzi". A njega sve češće kući nema. Odlazi na njive i luta, kao, ne daj Bože, kakav duh. Gubi se u mislima. Alahu dragi, sačuvaj.

Više...
 
Na Taračin Dolu
Autor Iljko Barić   
Subota, 17 Rujan 2016 09:39

RADOVI OKO SPOMEN CRKVE

Danas, 15.septembra 2016. godine otpočele su pripreme za ugradnju fasade na Spomen-crkvi sv. Ilije proroka na Taračin Dolu. Pojavio se donator za taj pothvat, a to je naš zemljak i župljanin Zdenko (Šime) Babić sa Granice sa suprugom Almirom. On već dulje vrijeme radi i živi u Njemačkoj i često posjećuje rodni kraj. Za nedavnoga posjeta je obećao ovu donaciju.
Naime, pristao je da finacira izgradnju trotoara oko crkve i ugradnju fasade od kamenih obloga što, po predračunu, iznosi 25.000,00 KM. Dio novca je već uplatio i u stalnom je kontaktu sa izvođačem radova (Mladen Kajić sa svojom ekipom), kao i našim župnikom.
Već je mašinom očišćen teren iza crkve i premješteno kamenje iz zida bivše srušene crkve, koje planiramo iskoristiti u druge svrhe. Nabavljen je i dovežen materijal za trotoar, za skelu, poručene su obloge i drugi materijal za fasadu....

Radovi se nastavljaju...

Prijavili su se i donatori za druge radove na dovršenju opremanja ove Spomen-crkve i to: Jerko Matić za financiranje ugradnje elektro instalacija, Jozo Joško Jozić za krečenje i unutarnje "oslikavanje" crkve, kada bude omalterisana... Valjda će se i za malterisanje pojaviti neki donator, te nabavku zvona...
Nadamo se da nećemo dugo čekati i da će se sa našega Taračin Dola čuti ponovo crkveno zvono koje je utihnulo prije gotovo četvrt stoljeća?

Hvala svima koji su do sada na bilo koji način pomogli i koji će dalje pomagati na obnovi-izgradnji ove Spomen-crkve koja je središnji simbol našega višestoljetnog bitisanja na ovim prostorima...

Ukoliko ste u prilici na bilo koji način pomoći na obnovi-izgradnji Spomen crkve na Taračin Dolu Vaš prilog možete poslati našem župniku Ivi Jezidžiću,  a možete ga kontaktirati putem telefona ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Taracin Do na Facebook


www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom