Taračin Do sa okolicom

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • dark color
  • red color

"Ovo je moj pedalj zemlje...Mene je ovdje majka

rodila, i prva mi se jagorčika iz zavjetrine zazlatila, i prva mi se ševa nebu okomila..."

Odavde sam ja za svijet čuo i …"

Taračin Do sa okolicom
Obavijest o smrti
Autor Administrator   
Utorak, 28 Veljača 2017 14:43

JAGODA (ILJKO) IVANIĆ

 

1933 - 2017

 

Iskrena sućut!

 
Sjećanja
Autor Nataša Bartula   
Subota, 14 Siječanj 2017 10:53

MAJKA NOVKA

...

Kada je već sljedećeg dana predala molbu za poziciju učiteljice u malom selu Ljubina nedaleko od Sarajeva, majka nije mogla ni da nasluti da će ova odluka da promijeni čitav dalji tok njenog života. Umjesto da se uda za vjerenika doktora, udala se za muzičara, mog oca Marijana.Umjesto da ostane u selu neko vrijeme, koliko je planirala da joj služi kao rekonvalescentni period, a potom da započne bračnu zajednicu i novi život u plodnoj i ravnoj Vojvodini, ostala je trideset godina u brdovitoj Bosni dok je konačno rat u Bosni 1992. godine nije prisilio da napusti voljenu zemlju i stan u Vogošći koji su majka i otac konačno, nakon mnogih godina rada i truda zaradili i otkupili, dijelom uz pomoć preduzeća u kojima su radili, a dijelom svojim vlastitim ušteđevinama i u kom su proveli sedam godina života po odlasku u penziju.U selu Ljubina majka je provela sedamnaest godina ne samo radeći kao učiteljica već pomažući i dajući sebe selu i njegovim ljudima potpuno i sa mnogo ljubavi i odricanja, postavši vremenom i njihova majka, advokat, doktor, socijalna radnica, bračni savjetnik i utjeha svima koji su tražili pomoć.

Pročitaj cijeli tekst iz knjige "Izbjegličke suze"

 
Sjećanja
Autor Nataša Bartula   
Utorak, 22 Studeni 2016 16:27

Tuđa avlija

Odrasla sam bosa na dvorištu rodne kuće, male seoske škole utiskujući otiske bosih stopala po obali djetinjstva i po komšijskim avlijama vraćajući se kući poslije dugodnevnog tumaranja u prve sumrake sa pokojom, još nezrelom jabukom, otkinutom onako usput i bježala u krošnje visokih vrba od mamime "batine iz raja" dok se oluja ne bi stišala.

Oko mog rodnog doma, u kome danas niko ne živi pusto je dvorište mog djetinjstva. Rijeka Ljubina se čas smanji i pretvori u tanku liniju ispod koje se još vide ostaci porušenih zidova kuća stradalih u ratu, a onda opet nabuja pretvarajući se u pomahnitalu aždaju iz čijeg ždrijela kuljaju poplave koje ponovo ruše i valjaju tek obnovljene kuće. Pa se opet smiri i postane tako pitoma i bistra da bi je prosto pomilovao rukom i poželio da joj se ponovo vratiš i zagnjuriš u nju kao nekad u obijesnim danima djetinjstva. A kad izroniš i pogledaš unaokolo vidiš divljinu, nekadašnje tanko šiblje pretvorilo se u gusto visoko granje prijeteći nadvijeno nad rijekom, vjetar savija tanke vrbe koje cvile pod jačinom njegovih naleta, u majčinom vrtu jedna ruža podsjeća da je nekad bila voljena, ali i ona savila glavu, jer je odavno niko ne miluje. Očeva trešnja ne zna kome bi rodila pa se onako polusavijena smišlja i dovija da li da se prepusti vjetru da joj polomi grane ili da pak ostane da obraduje neko zalutalo goveče ili dijete.Bagrem nekad bijel poput paperja požutio od samoće. A do njega jorgovan, zasađen bratovom i mojom rukom, malo malo pa ne rodi, obješen i polusveo, kao da ni sam ne zna šta bi sa sobom u ovom opustošenom selu koga su nekad kitili veseli povici dječurlije i subotnja pjesma svatova.

A ja, negdje u svijetu, naslonjena na prozor novog doma, gledam zeleno dvorište obasjano zlatnim zrakama sunca po kojem moja djevojčica skakuće bosonoga i vrištim: "Obuj se, ubošće te nešto"! A kad se primakne komšijskoj ogradi radoznalo vireći kroz njene pukotine uzviknem glasno i uplašeno: "Nemoj u tuđu avliju"!

 

 

Posuđeno sa Natašinog bloga. Nataša je ovih dana objavila novu knjigu: "Lepa, mlada, usamljena". Čestitamo!

 
Izgradnja
Autor D.M.   
Petak, 23 Prosinac 2016 18:55

ARAPI U LJUBINI!

Općinsko vijeće Ilijaš na svojoj narednoj sjednici, u četvrtak 29. decembra, usvojiće Odluku o utvrđivanju novog građevinskog zemljišta i plana parcelizacije za izgradnju turističko-rekreacionog kompleksa ”Pionerrs System” d.o.o. Sarajevo u Ljubini.

Tako je sasvim izvjesno da će se na lokalitetu (bivše imanje Ćurčića u Ljubini) u ukupnoj površini od 6.459,00 m2 graditi na jednoj parceli ugostiteljsko- smještajno poslovni objekt ( hotel: dimenzija 25x15 metara – spratnosti Pod + P +3S) i deset bungalova – spratnosti prizemlje sa galerijom), druga parcela je planirana za uređenje zelenih površina sa sportskim terenima i pratećim sadržajima(mini golf teren, košarkaško igralište, fontana), treća parcela je planirana za izgradnju infrastrukture unutar naselja (saobraćajnica, parking, šetnica, vodovod i kanalizacija).

 
U Ilijašu
Autor Aida Muratović   
Utorak, 20 Prosinac 2016 15:40

ODRŽAN BOŽIĆNI KONCERT

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Ilijaš i ove godine organizovao je  Božićni koncert u Ilijašu, u kino Sali JU KSC i Radio Ilijaš, sa početkom u 17:30 sati. U kulturno zabavnom dijelu programa koji je upriličen do 19:00 sati, nastupili su KUD Ilijaš, Osnovna muzička škola Ilijaš, SKUD Gromiljak, EKO SRCE Gromiljak, KUD Bećarac – Lepenica, Pjevačka skupina Breza, JU OŠ “Srednje”, Udruženje “Budi mi drug” i orkestar “Besane noći”.

Na samom početku prisutnima se obratio Iljko Barić, vršilac dužnosti predsjednika podružnice HKD „Napredak“ Ilijaš. Kazao je da ga čini veoma sretnim što je Božićni koncert postao tradicija u našem gradu i da se okupljaju ljudi dobre volje.

„Treći je po redu, uspješan koncert za Ilijašane i sve ljude dobre volje koji žele da učestvuju u ovom. Poruka je u dvije riječi a to je „mir i dobro“. Čestit Božić svima koji slave a sretna Nova godina svima dobrim ljudima u Ilijašu i svijetu“, kazao je Barić.

Opširnije na: Radio Ilijaš

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Taracin Do na Facebook


www.taracin-do.com
Taračin Do sa okolicom